Waarom gebruiken we potten uit geotextiel?

Wij kozen voor zakken in geotextiel omdat dit materiaal veel voordelen biedt:

De wanden zijn soepel en toch stevig genoeg om vorm te houden en zelfs redelijk grote bomen te ondersteunen. De aarde kan ademen wat goed is voor de structuur van de wortels van planten. Een vezelachtige structuur van de wortel beschermt de plant namelijk tegen insecten en ziektes, geeft haar meer bloemen en vruchten en is dus de belangrijkste factor voor haar groei.

Wortels van een plant in een pot botsen tegen de wand. Is die wand hard, dan beginnen ze rond te draaien, op zoek naar een gunstige omgeving. Onderzoek wees uit dat zo enkele sterke wortels ontstaan in het midden van de pot zonder veel vertakkingen, dikwijls onderling verbonden. Soms krijg je een wortel die helemaal door de bodem van de pot groeit. De groei van de plant wordt hierdoor beperkt en het wordt ook moeilijker om ze over te planten.

plastieken pot:  fijne, erg lange wortels die in het rond draaien

geopot:  korte wortels, stevig, talrijk: een sterkere plant

De wortels van een plant gekweekt in een pot van geotextiel, botsen tegen de wand, haken eraan vast, kunnen er niet door, waardoor ze niet in de lengte groeien en verplicht worden vele laterale vezelachtige wortels te ontwikkelen.

Hierdoor kunnen de planten beter water opnemen en de voedingsstoffen die in de grond zitten maximaal absorberen.

Er bestaan verschillende verkopers van potten in geotextiel:

– Smartpot

– Geopot

Voor het project op de KBR  hebben we beslist om een atelier op te zetten om potten in geotextiel te naaien. Het is tenslotte een sensibiliseringsproject en de participatie van de burger is primordiaal. Zo naaiden we 500 zakken uit geotextiel.

Op het terras verkopen we ook de stof per meter (patroon en sterke draad inbegrepen), of reeds gemaakte zakken. Die worden gemaakt door een plaatselijk centrum voor socio-professionele reïntegratie, RecréART, uit de Marollen.

Ook de patiënten van het CRIT uit Anderlecht staken een handje toe via hun textiel atelier.

Zo wordt de lokale sociale economie gesteund door ons project.