Elders in de wereld

Stadslandbouw boomt overal in de wereld! Hier volgt een kort overzicht:

Montréal (Canada)

Dit is een van de steden waar de stadslandbouw het verst gevorderd is. Er zijn scholen voor stadslandbouw, openbare raadplegingen, werkgroepen, wijkmarkten, enz.  Er zijn veel verschillende projecten bezig, op daken, in gemeenschappelijke tuinen, parken… Hieronder enkele links om er meer over te weten te komen:

http://agriculturemontreal.com

http://ecoleagricultureurbaine.org

http://www.agriculturemontreal.info

http://www.marches-de-quartiers.ca/

http://www..rooftopgardens.ca/

http://www.alternatives.ca/projet-campagne/montreal-des-jardins-sur-les-toits 

Een moestuin op een dak in Montreal

Een van de meest gekende projecten is de Ferme Lufa: 4 jaar onderzoek, een investering van miljoenen dollars, dit is een van de zeldzame projecten van stadslandbouw op een dak (hydroponie), dat financieel rendabel is. Toch is dit geen ‘duurzaam’ project want het verbruikt enorm veel energie.

Quebec (Canada)

Meest gekend in Quebec: de Urbainculteurs. Sedert de lente van 2010 doen ze tests met de Smart Pots (zakken in dikke geotextiel waar wortels en planten optimaal in kunnen groeien). Het is een succes, ze combineren verschillende groenten in één pot. Ze ontwikkelden verschillende tuintjes op diverse locaties (balkons, daken, speelplaatsen, parkings van bedrijven, enzovoort). Ze willen tuinen voor iedereen, met grote en/of kleine zakken (gaande van enkele liters tot 1500 liter !).

Maison de Lauberivière

http://www.agricultureurbaine.net/

New York (USA)

Van de bestaande projecten is het meest gekende de ‘Brooklyn Grange Farm’.

Brooklyn Grange

Enkele links voor meer info:

http://dirt.asla.org/2011/12/16/farm-the-rooftops/

http://www.brooklyngrangefarm.com/ 

Chicago (USA)

Rooftop garden atop the Gary Comer Youth Center, 71st and South Chicago

http://growinghomeinc.org/

Parijs (Frankrijk)

In hartje Parijs besloten twee ingenieurs, Nicolas Bel en Nicolas Marchal, afgelopen lente het dak van de AgroParisTech school te bewerken. Met de hulp van het ‘Musée du Vivant’ en van het INRA hebben ze dit enorm terras van 800m² veranderd in een experimentele groentetuin. Het is een openlucht laboratorium geworden waar de twee mannen op zoek zijn naar een optimale vorm om groenten en fruit te kweken in een stadsomgeving. Ze experimenteren met verschillende grondsamenstellingen om sla en tomaten te kweken: traditionele tuinaarde, compost, snoeihout… hier en daar voegen ze een regenworm of een paddenstoel toe om een productiever ecosysteem te krijgen.

Op termijn willen de twee onderzoekers een grondsamenstelling ontwikkelen die licht is, productief, op basis van afvalproducten van de stad en die zichzelf in stand zal kunnen houden. Men verwacht de eerste resultaten in de komende maanden.

Turin (Italië)

Bekijk de video van deze bijzondere man die een tuin op zijn dak maakte…ongelooflijk wat er allemaal kan groeien op 40cm grond…

Voor hen die denken dat het de moeite niet loont… en voor hen die al overtuigd zijn: zeker kijken!