Moestuin op de KBB

De “moestuin op de KBB” zag het daglicht in januari 2012 . Het gaat om een eerste experimentele moestuin op het balkon van de Koninklijke Bibliotheek van België. Dit project werd mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en van het BIM.

Het balkon heeft een oppervlakte van ongeveer 350m2, heeft voldoende draagkracht (450 kg/m2 volgens de regie der gebouwen) en heeft een goede waterafvoer (). Ook krijgt het voldoende zonlicht en is het gemakkelijk bereikbaar met de lift.

Potager sur la KBR

Dit project wil een intensieve productie van groenten realiseren maar wil ook aan sensibilisering rond duurzame, gezonde en seizoensgebonden voeding doen en de biodiversiteit laten ontdekken via de aanwezigheid van wilde planten.

Er werd een geodemische serre gebouwd die dient doet als opkweekplaats, waar de zaden worden gezaaid alvorens ze buiten uit te planten. We gebruiken enkel 100% biologische zaden afkomstig van Belgische producenten die de biodiversiteit alsook oude en vergeten variëteiten willen bewaren.

We hebben 500 zakken uit geotextiel geplaatst, die een oppervlakte van 100m2 van de 350m2 beschikbare ruimte beslaan. Qua aarde kozen we voor een mengeling van landbouwgrond en compost. Het totale gewicht van de gebruikte aarde is 20 ton.

Op het dak van de serre installeerden we een zonnepaneel die een intern ventilatiesysteem en de irrigatiepomp aandrijft. Dit maakt dat we niet afhankelijk zijn van de elektriciteit van de stad.

Hetzelfde geldt voor het water aangezien het regenwater via 3 regentanks van 1000 liter wordt gerecupereerd. Deze zijn erbonden zijn met de dakgoten van het Paleis van Karel van Lotharingen.

Om de 500 potten op een ecologische en eenvoudige manier te begieten wordt het druppelsysteem gebruikt. Dit wordt aangedreven door de zonnepomp die ’s nachts in werking treedt via een timer.

Ook het afval van de cafetaria van de bibliotheek wordt gebruikt. We bouwden 2 grote, experimentele wormenbakken waarmee we onze eigen organische materie ter plaatse  kunnen produceren en dit voor de komende jaren .

Met enkele kinderen en geïnteresseerde buurtbewoners bouwden we een insectenhotel gemaakt uit 100% recupmateriaal. Deze biedt een winterschuilplaats voor insecten. Deze insecten zijn erg belangrijk voor de tuinier aangezien ze hem helpen om op een natuurlijke wijze vijanden en aanvallers van de moestuin te bestrijden. Elke schuilplaats is gebouwd in overeenstemming met de natuurlijke habitat van deze insecten. De insecten komen af op de moestuin in de lente en zomer en trekken zich vanzelf in deze schuilplaatsen  terug eens de eerste koude zich laat voelen.

Op twee stappen van het insectenhotel staan enkele bloemen die honingmakende en bestuivende insecten aantrekken, bloemen die echte eersterangsgastheren in een moestuin kunnen genoemd worden. De uitgesproken geur van Phacelia (Phacélia tanacetifolia) bijvoorbeeld, die hieronder afgebeeld staat, trekt vele bijen en hommels aan.

Wat de productie betreft: de groenten zijn deels bestemd voor de cafetaria van de KBB en de rest wordt ter plaatse of aan slow-food restaurants uit de buurt verkocht. Het grootste deel van onze groenten legt niet meer dan 5 kilometer af tussen de plaats van productie en van consumptie. De landbouw die hier wordt uitgeoefend is 100% ecologisch, wat betekent dat er geen pesticiden, insecticiden, chemische of synthetische meststoffen worden gebruikt. 

Het tweede belangrijke aspect van dit project is sensibilisering. Van bij het begin werd de burger betrokken en dit via het maken van de zakken uit geotextiel (tijdens naailessen) en dit werd tijdens het hele project voortgezet via de inzet van vele vrijwilligers en hun deelname aan verscheidene aangeboden workshops. Hierdoor maakten 1000 bezoekers, scholen en groepen kennis met het project. Tijdens de openingsuren zullen er nog steeds regelmatig workshops en geleide bezoeken worden georganiseerd.

Om meer te weten over het concrete verloop van het project, raad ik u aan het artikel ‘seizoen 2012’ te lezen.